Dat is de vraag die vele Nederlanders zich stellen op dit moment. Kan Max volgend jaar een gooi doen naar de titel? Alles zal te maken hebben met de nieuwe regelementen die ingevoerd gaan worden. De laatste drie jaren zijn de regelementen gelijk geweest en eigenlijk bijna ‘bevroren’.

In deze periode hebben we een duidelijke dominantie gezien van het team van Mercedes. De rest is wel dichterbij gekomen, maar de titel was voor Red Bull en ook Ferrari niet in zicht. Dat kan in 2017 zomaar gaan veranderen.

Nieuwe regelementen betekent dat de kaarten echt opnieuw geschud gaan worden. En welk team gaat het beste gebruik maken van deze nieuwe regels. De engineers binnen de teams breken hun hoofd over hoe zij optimaal gebruik kunnen maken van de regels en hoe ze hier en daar de regels ook een beetje kunnen buigen in hun eigen voordeel.

Het gaat er dus niet alleen aan liggen of Max het kan. Ik bedoel; dat hij het kan is nu wel duidelijk, zeker na zijn fenomenale optreden in de regen in Brazilie. Maar in de autosport komt het resultaat niet alleen van de rijder, het hele team is nodig en alle puzzelstukjes moeten goed vallen. Dat heb ik zelf al eerder ervaren in 24 uurs races, alles kan kloppen, maar als een van de elementen ontbreekt kan je de race of het kampioenschap niet winnen. Het gaat dus een heel belangrijke winter worden voor het team van Max, Red Bull Racing. Als zij een goede auto bouwen dan zou het zomaar kunnen zijn dat Max de titel kan gaan winnen.

Dan moet hij wel ook nog even zijn teamgenoot Daniel Ricciardo verslaan binnen het team. Voorlopig heeft Ricciardo nog de bovenhand als je naar de cijfers kijkt, maar Max begint nu steeds vaker sneller te zijn dan zijn teamgenoot. Het belooft in ieder geval een mooie strijd te worden binnen het team van Red Bull Racing. Zij hebben toch wel een van de sterkste line-ups voor de toekomst. Verwacht maar vuurwerk voor de komende jaren, dat hebben we ook wel gezien met Rosberg en Hamilton.

Verstappen zorgt in ieder geval voor genoeg sensatie en dat zal hij blijven doen. Het is een van die rijders die de status quo aan het veranderen is. En dat doen alleen de echte grote, zoals Senna en Schumacher, waarmee hij vaak vergeleken wordt. Dat hij kampioen zal worden in de toekomst is wel zo goed als zeker, als Red Bull, met topontwerper Adrian Newey, een goede auto voor hem bouwt, dan kan het zomaar in 2017 al gebeuren.

Xavier Maassen